Dorin Istrati: Comunicarea cu profesioniștii din domeniul stomatologiei oferă un stimulent pentru a merge mai departe

În perioada 7-11 octombrie 2015, în capitala Irlandei a avut loc cel de-al 60-lea congres anual al filialei europene a Colegiului Internațional al Medicilor Dentiști ICD (International College of Dentists). Dorin Istrati, doctor în medicină și medic șef al Centrului Stomatologic UniDentArt, a povestit despre participarea sa la congresul acestei organizații de autoritate.

Sănătate: Dorin, povestește despre congresul la care ai reprezentat țara noastră.

Dorin Istrati: Congresul a fost organizat de International College of Dentists (ICD), una dintre cele mai prestigioase organizații din lume, cu filiale în toată lumea. În ramura europeană a comunității, Moldova este inclusă în secțiunea Europei Centrale și de Sud. La congresul din anul acesta de la Dublin au participat experți din 45 de țări europene.

Sănătate: Care sunt direcțiile principalele și genurile de activitate ale ICD?

Dorin Istrati: Comunitatea susține realizările profesionale ale medicilor stomatologi și contribuie la progresul cunoștințelor științifice în domeniul stomatologiei. În rapoartele aprobate de consiliu, se examinează metodel inovatoare și planuri de tratament în diferite nișe ale stomatologiei – chirurgie, ortopedie, ortodonție și altele. De asemenea, ICD este implicat activ în activități de caritate și deschide cabinete stomatologice în țările subdezvoltate, unde lucrează voluntari.

Sănătate: Cum poți deveni membru al acestei comunități prestigioase?

Dorin Istrati: Doar medicii care au o diplomă științifică și sunt reprezentați de profesori din altă țară pot deveni membri ai asociației. Sistemul de admitere este următorul: se studiază candidatura în detaliu și meticulos, iar aprobarea vine de la consiliul ICD. Candidatul primește statutul de coleg – membru al organizației după intrarea oficială în consiliu, care are loc în cadrul unei ceremonii de gală. După admiterea în comunitate, specialistul este invitat automat la congresele tuturor filialelor regionale. În urmă cu șase ani, doi candidați din Moldova au fost admiși în filiala europeană a ICD – eu și colega mea Diana Uncuța.

Acum, Consiliul filialei Europene a ICD intenționează să atragă mai mulți colegi din Europa de Est către cooperare. Din păcate, așa cum a remarcat președintele filialei Tom Feeney, câteva obstacole serioase, inclusiv cele financiare, nu au permis încă realizarea scopului. Acest lucru este valabil mai ales pentru stomatologii din sectorul bugetar. Cu toate acestea, membrii consiliului dezvoltă soluții pentru a depăși aceste dificultăți.

Sănătate: Care au fost subiectele cheie în discuțiile de la congres? Au fost prezentate rapoarte despre stomatologia terapeutică?

Dorin Istrati: Sloganul de program al conferinței științifice a fost „Învățare fără frontiere” ce reflectă subiectul larg al discuțiilor și prezentărilor. Majoritatea rapoartelor au fost dedicate chirurgiei maxilo-faciale. În plus, tema bolilor oncologice ale regiunii maxilo-faciale a devenit o prioritate. De asemenea, au fost luate în considerare și noile metode de tratare a tumorilor canceroase și chirurgia plastică după îndepărtarea acestora.

Anul acesta au fost puține rapoarte în domeniul stomatologiei terapeutice, cel, în care mă specializez eu. Una dintre ele a fost prezentată de Doctorul Hal Duncan, reprezentant irlandez al Societății Europene de Endodonție (ESE). Raportul său Vital Pulp Treatment: Novel Solutions To Old Problems a fost dedicat studiului regenerării pulpei și posibilității de a folosi celule stem pentru a stimula acest proces. Subiectul m-a încântat în mod deosebit, deoarece în 2013 l-am studiat și revizuit în teza mea și am fost primul care am dovedit clinic regenerarea pulpei rădăcinii.

Sănătate: Ați participat anul acesta în calitate de speaker?

Dorin Istrati: La congres am participat în calitate de ascultător. Poate în 2017 voi prezenta un raport despre metoda pe care am dezvoltat-o pentru tratamentul canalelor radiculare la copiii cu rădăcină neformată la dinții afectați de un proces patologic osteodistructiv în boli precum parodontita cronică.

Sănătate: În programul congresului au fost incluse evenimente culturale și cunoașterea țării?

Dorin Istrati: Am avut foarte puțin timp liber în zilele evenimentului. Organizatorii forumului au pregătit un program bogat cultural și de networking. Având în vedere că Dublinul este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa cu multe obiective istorice, participanții la congres au avut ocazia să se familiarizeze cu istoria țării. În prima zi a forumului, am fost invitați la o seară culturală irlandeză, care a avut loc la distileria celebrului brand de whisky Jameson. Îmi amintesc că am vizitat muzeul fabricii de whisky. M-a impresionat și excursia la Belfast, care a încheiat interesant forumul. În general, călătoria a fost atât productivă, cât și plăcută.

Sănătate: Atât în Moldova, cât și în străinătate, se acordă multă atenție inovației, dar puțin se vorbește despre realizările medicilor stomatologi și despre profesionalismul acestora. De ce se întâmplă asta?

Dorin Istrati: E greu de spus. Într-adevăr, se vorbește mult despre inovație, dar mi se pare că puțini medici folosesc noile tehnologii la 100%, însă tocmai acestea sunt punctele cheie ale tratamentului. Dacă tehnologia există, aceasta trebuie implementată și respectată cu strictețe. Pentru îmbunătățirea sa calitativă, medicii trebuie să se concentreze pe fiecare detaliu.

Unii medici vorbesc destul de mult despre meritele lor proprii, dar eu cred că nivelul profesional al unui medic este apreciat de pacient – acesta este cel mai corect juriu. Este foarte important să alegeți metoda corectă de tratament, o abordare rațională a acesteia, să țineți cont de statutul psihologic, fără a acorda atenție statutului social al pacientului. Venind la clinică, o persoană deja se teme, așa că este important să părăsească cabinetul stomatologului zâmbind. Exact asta fac medicii clinicii mele. Mulți oameni judecă un dentist în funcție de numărul de certificate și diplome pe care le-a primit, dar acesta nu este principalul lucru în munca lui. A fi dentist este o chemare și o artă.

Statutul de membru al Colegiului Internațional al Medicilor Dentişti implică nu numai participarea la congrese, forumuri şi conferinţe, ci și activități educaționale, științifice și didactice.

Sănătate: Povestiți-ne mai mult anume despre această latură a muncii?

Dorin Istrati: Încerc să-mi împărtășesc cunoștințele și abilitățile la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie N. Testemițanu, unde predau medicilor și rezidenților la Catedra de Stomatologie Terapeutică. La fel, aria mea de predare se extinde și atunci când țin prelegeri și cursuri de master în diferite Universități din Țările CSI și Europa. Desigur, participarea la forumuri științifice este importantă pentru creșterea profesională, dar se întâmplă adesea ca medicii să participe la diferite conferințe, să asculte discursuri și recomandări, și în final, să nu îndrăznească să aplice cunoștințele acumulate. De asemenea, se poate ca la un congres să prinzi informația pe frânturi, iar în baza informației care a rămas în memorie să fii inspirat la diferite know-how. Comunicarea cu profesioniștii din domeniul stomatologiei joacă un rol foarte important – oferă stimulent pentru a merge mai depart

Este important de știut că:

Conform statisticilor OMS, cancerul oral este mai frecvent în țările în curs de dezvoltare decât în ​​țările dezvoltate. Ratele de incidență ale acestei categorii la bărbați sunt de la 1 la 10 cazuri la 100.000 de persoane. În Asia Centrală de Sud, cancerul bucal este unul din Top 3 forme de cancer. În India, rata de incidență a cancerului oral este de 12,6 la 100.000 de oameni. Este de remarcat faptul că o creștere bruscă a incidenței cancerului oral/faringian a fost raportată în mai multe țări și regiuni, cum ar fi Danemarca, Franța, Germania, Scoția, Europa Centrală și de Est și, într-o măsură mai mică, în Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Statele Unite.

Share on facebook
Share on telegram
Share on odnoklassniki
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on vk