„Magia doctorului și a instrumentului”. Restaurarea estetică a dinților în Moldova

În lista serviciilor clinicilor dentare se regăsește uneori termenul „Restaurarea estetică a dinților”. Ce este și ce legătură are cu tratamentul dinților, protetică și alte tipuri de lucrări, l-am întrebat pe Medicul Șef al clinicii UniDentArt, Medic Specialist în endodonție și restaurare estetică directă/indirectă, Dorin Istrati.

Domnul Istrati, ce este restaurarea estetică?

Pe scurt, aceasta este refacerea anatomiei dintelui. Subliniez, nu reprezintă un înlocuitor compus din cermet sau zirconiu, ci restaurare. Acesta reprezintă un set de proceduri care vizează restabilirea formei unui dinte distrus, precum și transformarea lui într-un dinte atractiv din punct de vedere vizual. Această tehnică ajută la evitarea extracției sau protezării, prelungește viața propriilor dinți și menține frumusețea lor naturală.

De ce se numește „estetică”?

Căci că în procesul restaurării medicul investește și o componentă artistică. Dinții trebuie să fie nu numai sănătoși, ci și frumoși. De aici și vine denumirea de „estetică”. Mai mult, astfel de lucrări sunt de obicei planificate fără limită de timp: pot dura 10 minute sau pot dura chiar și 2 ore.

Care dinți sunt potriviți pentru procedura de restaurare estetică? Cei pe care sunt așchii, sau se poate restaura frumos și pe cei cu fisuri?

Toate cele 6 clase conform Black. Cu mai bine de 100 de ani în urmă, celebrul stomatolog american Green Black a dezvoltat o scală de cinci clase și o subclasă a gradului de carie, de la minim la maxim. Această scală este utilizată și în zilele noastre. Adică aproape orice dinte poate fi restaurat (restaurat).

Care dinți pot fi restaurați? Cei care se află în așa-numita „zona zâmbetului” sau toți?

Absolut toți dinții pot fi restaurați, necesită o abordare diferită trebuie doar dinții incisivii cu care o persoană mușcă și molarii cu care mestecă.

Ce metode și tehnologii sunt folosite pentru restaurarea estetică?

Prima etapă este restaurarea compozitului. Se folosesc materiale compozite de restaurare, ce se aplică pe dinte în straturi pe durata tratamentului, redându-i treptat forma. Această metodă este eficientă pentru eliminarea așchiilor, fisurilor și chiar a micilor goluri dintre dinți. Cu o abordare competentă și profesională, partea extinsă va fi de neobservat.

Aceasta este cea mai răspândită, eficientă, rapidă și relativ ieftină metodă.

Metoda de tratament poate fi directă, semi-directă și indirectă. În primul caz, se folosesc numai compozite, implicând eliminarea unor astfel de defecte precum așchii și fisuri într-o singură sesiune. Extensia are loc direct în cavitatea bucală, dintr-o singură vizită la medic, motiv pentru care metoda se numește directă.

În al doilea caz, se conectează laboratorul nostru. În al treilea, ea joacă rolul principal. În laborator este realizată acoperirea ceramică, ce reface țesutul pierdut și, împreună cu materialul compozit, formează un dinte restaurat estetic.

Poate pacientul să determine de ce material compozit are nevoie? Pentru că cel mai adesea stomatologii întreabă: „Ce plombă să punem – ieftină, de cost mediu sau mai scumpă?”

Este practic imposibil. De exemplu, la clinica UniDentArt, folosim 6 tipuri de materiale compozite care pot fi amestecate între ele în proporții diferite.

Totul de la un singur producător (corporația americano-germană Dentsply Sirona). Acest lucru este important deoarece compozitele de la diferite companii pot să nu fie în totalmente compatibile între ele. Rezultatul este un dinte moale sau fragil care nu va rezista mult.

Dar în cazurile mai complexe?

Se folosesc fațetele, acestea reprezintă deja cosmetică.

Fațetele sunt suprapuneri subțiri și foarte rezistente din ceramică, porțelan sau zirconiu. Se instalează pe dinți pentru a-i schimba forma, poziția, ascunde o nuanță urâtă și reface arcul.

Operația este destul de complicată, folosim fațete în aproximativ 10% din numărul total de operații de restaurare estetică.

Indicații pentru restaurarea estetică:

  • dinții nu sunt atractivi;
  • deteriorarea dinților, așchii și crăpături în smalț;
  • goluri interdentare;
  • decolorare, întunecare, pete, îngălbenire;
  • forma urâtă: prea mari sau invers – dinți prea mici;
  • obturații, existente sau sparte;
  • subțierea smalțului.

Care este diferența dintre fațete și coroane?

Pentru profesioniști – este esențială. Fațetele reprezintă o suprapunere pe jumătate de coroană, cel mai adesea sunt instalate pe dinții frontali „mușcători”, deoarece în procesul mestecării, aceștia pot fi eliminați.

Și apoi sunt Lumineers…

Da, lucrăm și cu ei, dar nu sunt de acord cu folosirea lor.

Lumineers sunt aceleași fațete doar că mai subțiri. Au fost inventate la Hollywood când trebuia urgent de mers la o petrecere, iar zâmbetul trebuia să strălucească și să fie alb ca zăpada. Fațetele au culoarea dinților naturali sănătoși.

Lumineers sunt foarte fragile, însă sunt instalate pe lipici puternic. Adică, dacă pacientul este neglijent, poate crăpa, după care va trebui să fie scoase. Un alt dezavantaj este prețul ridicat. Producția lor necesită echipamente speciale. Le avem în stoc și le putem produce, dar, după părerea mea, pentru a atinge rezultate în estetică avem nevoie de fațete, ele pot fi ajustate perfect după culoarea dorită.

Ai vorbit despre echipament, spune te rog, cât de mare este rolul lui?

Major! Vorbim de tehnologii comparabile cu cele spațiale. Dar pentru noi este mai ușor în acest sens: UniDentArt este singura clinică de referință din Moldova Dentsply Sirona, liderul mondial în stomatologie. Prin urmare, primim echipamente, instrumente și tehnologii direct de la ei. Angajații noștri sunt instruiți acolo. Și însuși conceptul de „clinica de referință” înseamnă că angajații UniDentArt pot susține prelegeri, desfășura cursuri și instruiri despre aceste tehnologii și echipamente nu numai în Moldova, ci și în orice țară din lume.

Aveți nevoie și de un instrument special: cu teflon și chiar placat cu aur. Scump și fragil, forme diferite, foarte subțire.

Nu se pierde priceperea unui medic pe fundalul tehnologiei?

Nu. Numim restaurarea estetică „magia medicului și a instrumentului”. Calificările unui dentist care efectuează astfel de lucrări trebuie să fie cele mai înalte. Și, pe lângă el, vine și compozitele, laboratorul, uneltele și, desigur că, echipamente.

Intervievat de Igor Fomin